Runa Gustafsson

Runa Gustafsson porträttÅrtionden av studier och professionellt arbete som rör relationen mellan kropp och psyke är grundläggande för min utveckling och mitt arbete.

Jag är Certified Advanced Rolfer®, utbildad vid the Rolf Institute of Structural Integration i Boulder, USA. Jag är legitimerad psykolog och legitimerad psykoterapeut.

Efter en längre tids meditation i Asien intresserade jag mig för likheter och olikheter mellan österländsk och västerländsk psykologi och filosofi. Jag kom att fördjupa mig i detta och tog en Masters degree i East-West Pschology vid California Institute of Integral Studies i San Francisco, USA, som bland annat innebar fördjupande studier kring relationen mellan kropp och psyke. Samtidigt genomgick jag en privat utbildning i kroppsinriktad psykoterapi (Särskilt Wilhelm Reich teori och praktik) i Berkeley, Kalifornien, USA.

Rolfing

Det var i USA jag kom i kontakt med rolfing, och mina upplevelser av behandlingen väckte förundran och intresse. Senare utbildade jag mig till rolfer och har fortsatt med kontinuerlig fortbildning inom rolfing, kroppsinriktad psykoterapi, och andra kroppsterapirelaterade tekniker och metoder, i Sverige men främst internationellt. Bland annat kurser i kranialsakral biodynamisk osteopati, utbildning i trauma psykologi och terapi som även inkluderar psykosomatisk inriktning, t ex ”Somatic Experiencing” med Peter Levine. På senare tid förkovran i gi gong med studier i energi och energitekniker.

Studier och utövning i satipatthana meditation (mindfulness- och insiktsmeditation) sedan 1982 har utvecklat och influerat mig i min professionella utveckling.

Offentlig vård

Som klinisk psykolog i offentlig vård har jag verkat inom psykiatri, och somatisk sjukvård med fokus på psykosomatik, habilitering, rehabilitering, traumapsykologi, och jag har specialistkompetens i hörselrelaterade problem, som hörselskada, dövhet, tinnitus, yrsel, ljudkänslighet.

Jag arbetar på flera språk: Svenska, engelska, teckenspråk.

För mer information om mitt arbete med psykoterapi, kroppsinriktad psykoterapi och konsultation, se  www.runapsykoterapi.se

Jag har föreläst i olika sammanhang om rolfing, och om rolfing och psykoterapi.

Vid förfrågan kan jag föreläsa och anpassa föredraget efter uppdragsgivarens önskemål.